Monday, November 29, 2010

උප්මා හදමු - විනාඩි 20න් රසවත් උදෑසන ආහාරයක් - How to make Upma - A delicious breakfast in 20 mins

image  

දන්නෙම නැතුව පෝස්ට් 100ක් විතර යනකංම ඇවිත්. ඒ ප්‍රීතියට කට්ටියට රසවත් කෑමක් හදල දෙන විදිය තමයි කියන්නෙ. මේක උදෑසන ආහාරයක්. රෑටත් අවුලක් නෑ. 

උප්මා ගොඩක් ප්‍රසිද්ධ දකුණු ඉන්දියාවෙ. උප්පිට්‍ටු කියලත් කියනවා.

මේ මම කියන ප්‍රමාණ වලින් හතර දෙනෙකුට බඩ පැලෙන්න කන්න පුලුවන් වැඩේ හැදුනම. හරිනේ.. ලිස්ට් එක ලියාගමු..

  1. රුලං ග්‍රෑම් 500 ක් (පිට රටවල් වල ඉන්න අය ඉන්දියන් කඩේකට ගිහින් සෙමොලිනා කියල ඉල්ලන්න, කිලෝවක් ඩොලර් තුනක්-හතරක් වෙද්දි ගන්න පුලුවනි)
  2. ලොකු ළූනු ගෙඩියක්
  3. සුදුළූනු බික් 4ක්
  4. ඉඟුරු කෑල්ලක්
  5. කෑලි මිරිස්
  6. වියලි මිරිස්
  7. කජු (රටකජු වුනත් අවුලක් නෑ, පොතු ඇරලා)
  8. අමු මිරිස් කරල් දෙකක් විතර (සැරට කනවනං)
  9. පොල්කිරි කෝප්ප 1ක් (ස්කිම්ඩ් මිල්ක් වුනත් ඕකේ, මම හදන්නෙ ඒකෙන්)
  10. කරපිංචා

හරි.. දැන් හරිම ලේසියි වැඩේ.

රුලං ටික ලොකු පෑන් එකක දාල රත් කරගන්න. කලවං කරමින් රත් කරන්න මතක තියාගන්න. අර කබලෙ බදිනව කියන්නෙ. ඒක තමයි කරගන්න ඕන. සුදුපාට රුලං රස්නෙට ලාවට දුඹුරුපාට වෙද්දි නවත්තල පැත්තකින් තියාගන්න. කලවං කලේ නැත්නං ඉතින් යට දුඹුරු, උඩ සුදු!

ලොකු ළූනු ගෙඩිය, කරපිංචා, සුදු ළූනු, අමු මිරිස්. ඉඟුරු පොඩි කෑල්ලක් චොප් කරගන්න.

තරමක් ලොකු පෑන් එකකට (මම පාවිච්චි කරන්නෙ සෙන්ටිමීටර් 28 ක චයිනීස් ෆ්‍රයිඩ් රයිස් හදන පෑන් එකක්.. ෆ්‍රයිඩ් රයිස් රෙසිපියකුත් දෙන්නං ඉස්සරහට) තෙල් ටිකක් දාල චොප් කරපුවා දාගෙන බැදගන්න. කහ කුඩු ටිකක් දාගන්න. කුරුඳු පොතු කෑල්ලක්(පොඩියට කඩල) ඒකටම දාන්න. වේලිච්ච මිරිස් කරලක් දෙකක් ලොකුවට කඩලා දාන්න. කෑලි මිරිස් දාන්න. ලුණු දාන්න කන ගානට.

බැදීගෙන එද්දි කජු ටික දාගන්න.

තෙම්පරාදු වෙද්දි බර්නර් එක ඕෆ් කරල වතුර ටිකක් දාගන්න, තෙම්පරාදු කරපු මිශ්‍රනේට. ප්‍රවේසමෙන්. මොකද තෙල්+වතුර ඇඟට ඉහෙන්න ඉඩ තියනව.  වැඩි ආරක්සාවටයි බර්නර් එක ඕෆ් කරන්න කියලත් කිව්වෙ.

දැන් ආයෙ බර්නර් එක ඔන් කරල කබලෙ බැදගනිපු රුලං ටික ටික එකතු කරගන්න.  හොඳට හැඳිගාන්න. රුලං ඔක්කොම එකපාර දාන්නෙපා. කැට ගැහෙන්න බලනවා. තලපෙ වගේ එන්න ඕන. වතුර මදි නං වතුර දමමින්, රුලං දමමින් කලවං කරගන්න. තලපයක් වගේ එන්න ඕන.

බර්නර් එක අඩු කරගෙන තලපෙ කලවම් කර කර පොල් කිරි ටිකත් දාන්න.

දැන් ගින්දර අඩුවෙන් තලපෙ බාජනේ නො ඇලෙන ගානට එනකං රත් කරගන්න.

වැඩේ ඉවරයි...

තලපයක් වගේ තමයි. ඒත් තලප වලට වඩා හරි රහයි.. මාලු හොද්දක් එක්ක නං මරේ මරු.

වැඩේට යන්නෙ විනාඩි 20 ක් හෝ අඩු කාලයක්..

 

ස්මාට් කුකිං ටිප්ස්

කැනෝලා තෙල් පාවිච්චි කරන්න (මේකෙ ට්‍රැඩිශනල් රෙසිපියෙ තියෙන්නෙ ගිතෙල්, ගිතෙල් රසම ගන්න ඕන නං බටර් වලින් තෙම්පරාදු කරන්න)

රුලං වලට වතුර උරනවා, ඇතිවෙන්න වතුර දාගන්න. පස්සෙ වතුර හින්දවගන්න බැරිය. තලපයක් ගානට කරගන්න ඕන.

එලවලු දාල බලන්න..

Saturday, November 27, 2010

රූකාන්ත සහ ජයන්ත දිසානායක - Home Made - Rookantha & Jayantha Dissanayaka

රූකාන්ත හා ජයන්ත දිසානායකගේ හෝම් මේඩ් වීඩියෝවක් ලැබුණා. පහතින් එය නැරඹියහැකියි.

video




මයික්‍රොසොෆ්ට් වලට නම ලැබුණු හැටි (16+) Why Bill named it as Microsoft..(16+)

 

අද පොඩි වෙනසකටත් එක්ක විහිලු කතන්දරයක් දාන්න හිතුනා. ගොඩක් ඉතින් වැඩිහිටියන්ට පමණක් නේ විහිලු තියෙන්නෙ. මේකත් පොඩ්ඩක් ඒ ජාතියෙ එකක්.

අනූ පහෙදි හියු ග්‍රාන්ට් මහත්ත්තය එක්ක ඩිවයින් බ්‍රවුන් නෝන ගේ පලහිලව්වක් තිබුණා. ඉතින් ඕක දැකල බිල් මහත්තයටත් හිතුන ඩිවයින් බ්‍රවුන් එක්ක හෝටලේකට යන්න. ඔව් ඉතින් ඒකට තමයි. බත් කාල එන්න නෙවයි..!!

බිල් මහත්තය හියු ට  කෝල් කරල කියනව...

මචන් හියු.. මටත් අරක සෙට් කරපන්කො..
ඕකේ.. මම කියන්නං..

කියල වැඩේ සෙට් කරගත්ත. දැන් ඉතින් ඩිවයින් බ්‍රවුන් හෝටලේ ඉන්නව. බිල් මහත්තයත් කාමරේට රිංගුව.

ටිකකින් වැඩේ අවසානයි. 

දැන් දෙන්න ඇඳේ දිගා වෙලා ඉන්නව. බිල් මහත්තයට ෆුල් හැපි!

බිල් මහත්තය කිව්ව...

දැන් මම හරියටම දන්නව ඔයාට කට්ටිය "ඩිවයින්" කියන්න ඇයි කියල..

නෝන කියනව..

දැන් මම හරියටම දන්නව ඔයාට කට්ටිය "මයික්‍රො-සොෆ්ට්"  චෙයාමන් කියන්නෙ ඇයි කියල....

…………………………..

Divine = දිව්‍යමය

හියුග්‍රාන්ට් හා බ්‍රවුන් හැර ඉතිරි චරිතනාම හා සිද්ධි මන:කල්පිතයි :D

Thursday, November 25, 2010

මෙහෙමත් දොස්තරලා - නැවත විකාශය | Repost

සින්ඩිකේටර් කීපයකම ඊයේ මා දැමූ පුවත පලවී තිබුනේ නෑ. නැවත පලකරමි.

 

කාලෙකට කලින් සිරකරුවා බදුල්ල රෝහලේ දී දොස්තර කෙනෙකුගේ හැසිරීම ගැන පුවතක් පළකලා මතක ඇති..
මෙතනින් එම ලිපියට යන්න පුලුවනි...

http://sirakaruwa.blogspot.com/2010/08/blog-post.html

එය කෙළවර වුණේ සිරකරුවාට මරණ තර්ජන, හා පොලිසීයට යාමට සිදුවීමෙනුයි.

මේ ගැන පලාමල්ලේ පිස්සාත් දාල තිබුණා..

http://palaamalla.blogspot.com/2010/08/blog-post_08.html

මේ අද ලංකාදීප පුවත්පත....

http://www.lankadeepa.lk/2010/11/23/front_news/04.htm

මේ පුවත් දෙක අතර සම්බන්ධයක් තිබෙනවාද? බදුල්ල රෝහලේ ඇතිවී ඇති මේ තත්වය ලංකාවේ හැම තැනම මෙහෙමද? තීරණය ඔබට බාරයි...

Wednesday, November 24, 2010

මෙහෙමත් දොස්තරලා.... Part 02

image 

කාලෙකට කලින් සිරකරුවා බදුල්ල රෝහලේ දී දොස්තර කෙනෙකුගේ හැසිරීම ගැන පුවතක් පළකලා මතක ඇති..
මෙතනින් එම ලිපියට යන්න පුලුවනි...

http://sirakaruwa.blogspot.com/2010/08/blog-post.html

එය කෙළවර වුණේ සිරකරුවාට මරණ තර්ජන, හා පොලිසීයට යාමට සිදුවීමෙනුයි.

මේ ගැන පලාමල්ලේ පිස්සාත් දාල තිබුණා..

http://palaamalla.blogspot.com/2010/08/blog-post_08.html

මේ අද ලංකාදීප පුවත්පත....

News

http://www.lankadeepa.lk/2010/11/23/front_news/04.htm

මේ පුවත් දෙක අතර සම්බන්ධයක් තිබෙනවාද? බදුල්ල රෝහලේ ඇතිවී ඇති මේ තත්වය ලංකාවේ හැම තැනම මෙහෙමද? තීරණය ඔබට බාරයි...

Tuesday, November 23, 2010

කාපු බීපු කතන්දර...

image

කන බොන වෙලාවට කාපු බීපු කතා මතක් වෙනවා. අපේ එකෙක් නුවර එලියටම ඇවිද්ද හැටි ගැන මම මීට කලින් කිව්වා මතකයි නේද? මේකත් ඒවගේ කතාවක්. අපේ කට්ටිය ගෙ සතා එලියට එන්නෙ ඉතින් දෙකක් දාගත්තම නේ. චිකන් උනත් සතා වෙනස්! ඒ කතාව දන්නවා නෙ. ඔන්න ඉතින් එක හෝටලේකට ගිහින් කට්ටියක් කෑමට සෙට් වුණාලු. මස් පීරිසිය අතට ගත්තු පොර බෙදාගන්න කලින් වේටර් මල්ලිට සද්දයක් දැම්මලු..

මල්ලි මල්ලි.. මේ මොන මස්ද?
චිකන් සර්..
හරි හරි.. චිකන් බව දන්නවා.. සතා මොකාද?

ඕකෙ ඔය තියනවට වඩා ටිකක් ගැඹුරු තේරුමක් තියනවා. ඒකයි මම කිව්වෙ චිකන් උනත් හරි සතා එලියට එන්න දෙකක් දාගන්නම ඕන කියලා.

ඔන්න ඉතින් වෙනදා වගේම සරසවි බිම ඇතුලෙ කට්ටිය සෙට් වුණා. දැන් වැඩේ නැගගෙන යනවා.. එක පාරටම සචියා මෙහෙම කියපි...

මට චූ කරන්න යන්න ඕන බං...
ඉතින් පලයන්.. අපි අල්ලගෙන ඉන්නවැයි..
අනේ බන් වරෙන්කො යන්න..
ඇයි මගේ එකෙන්ද කරන්නෙ?
නෑ නෑ.. වරෙන් යන්න...
හපෝ මළ කරදරේ.. මම ගිහින් එන්නං.. මූ  ඇදගෙන වැ‍ටුණොත් හෙම..

කියල එක්කගෙන ගියා අමිලයව. දැන් දෙන්නම නෑ.. පැය බාගයක් විතර ගියා.. අපිටත් ෆුල් අප්සට් වැඩේට. කොයි ලෝකෙ ගියාද දන්නෙ නෑ නෙ. කට්ටිය කතා වුණා ඉතින් හොයන්න යන්න. කට්ටිය කිව්වෙ හොඳ සිහියෙන් හිටපු කීප දෙනා...

පැයකට විතර පස්සෙ මෙන්න මුන් දෙන්නා එනවා වැනි වැනී....

කොහෙද බොලව් ගියේ?
සචියා හික් හික් ගගා හිනාවෙනවා.. හිනා එකයි..

අමිලයා කියනවා..
උඹ දන්නෙ නෑ නේ මූ කරපු වැඩේ.. මූ කතා කළා තව ගේන්න ක‍ටුබැද්ද හන්දියට යන්න..
ඉතින් හරකො.. මේ රෑ 2 ට බාර් ඇරලද?
ඒකනේ බං.. මටත් මීටර් උනේ නෑ.. මමත් ගියා...බැලින්නං මූ ළණුවක් දීලනේ තියෙන්නෙ..
ඇයි මූ චූ කරන්න කියල නේද ගියේ?
මූට චූ කරන්න හිතිල තියෙන්නෙ ක‍ටුබැද්ද හන්දියෙ.... #$@$%^$^$#
මාත් එක්කන් ගිහින් චූ කරලා ආවා ....

අපිට හිනාව නවත්තගන්න විනාඩි පහක් විතර ගියා..

පසුවදන-
මත්ද්‍රව්‍ය භාවිතයෙන් සිතේ ඇතුළත ඇති දේවල් ක්‍රියාවට නැංවීමට සිත්වේ. තවද ළණු කෑමේ  සම්භාවිතාවයද ඉහල යයි..හැකිතාක් වැලකී සිටින්න....

Sunday, November 21, 2010

How to Rip a DVD as aXXo | aXXo වගේ ඩීවීඩී රිප් කරමු

image

චීස් පැස්ට හැදුවට පස්සෙම මේ පැත්ත්ට එන්න බැරිවුණා මොනවහරි කුරු‍ටු ගාල යන්න. අද පොඩි වෙනස් දෙයක් කියන්න යන්නෙ. ටෙක් ටෝක් එකක්. අන්තර්ජාලයෙන් චිත්‍රපට බලන බොහෝ දෙනා aXXo ගැන දන්නව ඇතිනේ. DVD Rips ගන්න බොහෝ දෙනෙක් aXXo ප්‍රින්ට් එකක් එනකං ඉන්නවා ඩවුන්ලෝඩ් කරගන්න.

කතාව මේකයි. මම දැන් කියන්නෙ කොහොමද ඒ වගේම රිප් කරගන්නෙ කියලා අපි ළඟ තියෙන DVD එකක්. මේ ක්‍රමේ තියෙන විශේෂත්වෙ තමයි සම්පූර්ණයෙන් නොමිලේ ලැබෙන මෘදුකාංග බාවිතාකිරීම..

පටන්ගන්න මේ දෙක බාගත කරගෙන පිහි‍ටුවාගන්න.

  1. AutoGK <download>
  2. DVD Decrypter <download>

පියවර..

ඩීවීඩී එක දාල ඩික්‍රිප්ටර් එකෙන් Ifo ෆයිල් මෝඩ් එක සිලෙක්ට් කරන්න. ඩෙස්ටිනේශන් එකට තමන් කැමති ෆෝල්ඩර් එකක් දෙන්න, හැබැයි මේ වැඩේට ටිකක් ඉඩ තියන පාටිශන් එකක තියන ෆෝල්ඩර් එකක් දෙන්න ඕන.

image

image දැන් input ටැබ් එකේ තියෙන ප්‍රෝග්‍රෑම් චේන් ෆයිල් එක ‍තෝරගන්න ඕන (PGC file). මොන ෆයිල් එක ‍තෝරගන්නවද කියන ප්‍රශ්නෙ එනව මෙතනදි. ‍ෆිල්ම් එකක් නම් දිගම ටයිමිං තියන ෆයිල් එක සිලෙක්ට් කරන්න.  ටීවී සීරිස් එකක් හරි සෙග්මන්ටඩ් ඩීවීඩී එකක් හරි නම් තමන් කැමති එපිසෝඩ් එක සිලෙක්ට් කරන්න ලෙන්ත් එක බලලා.

image

දැන් වැඩේ බාගයක් හරි. කොල පාට ඇරෝ එක ක්ලික් කරලා පැය බාගෙකින් විතර එන්න වෙන වැඩක් කරලා (‍ෆිල්ම් එකක් නම්)...

වැඩේ ඉවර වෙලා නම් ඩෙස්ටිනේශන් ඩිරෙක්ටරි එකේ ෆයිල් තුනක් තියෙන්න ඕන..
ifo, vob, txt  දිගු තියෙන.

දැන් එන්කෝඩිං කිරීම..

ඔටෝජීකේ ඕපන් කරල හදාගත්ත vob එක දෙන්න.  අවුට්පුට් avi ෆයිල් නේම් එකත් ස්පෙසිෆයි කරන්න.

image

ඕඩියෝ ට්‍රැක් එකයි සබ්ටයිටල් ට්‍රැක් එකයි දෙන්න. මෙතනදි මුලින් ඩීවීඩී එක ප්ලේ වෙද්දි තියන ඩිෆෝල්ට් ඕඩියෝ එක තමයි මුල් ට්‍රැක් එක විදියට එන්නෙ. සබ්ටයිටල් වලටත් එසේමයි.

image

දැන් හරි. ෆයිල් සයිස් එක ස්පෙසිෆයි කරන්න. 700 මෙගා බයිට්, 350 මෙගාබයිට් ... කැමති එකක්. මම 700 තමා සිලෙක්ට් කරන්නේ. තව තමන් කැමති සයිස් එකකට හදාගන්නත් පුලුවනි.

image
ඇඩ්වාන්ස් සෙටින්ස් වලින් වේරියබල් බයිට් රේට් MP3 VBR 128 kbps ‍තෝරන්න. කොන්ස්ටන්ට් බයිට් රේට් වලින් මම බලාපොරොත්තුවන තත්වය ආවෙ නෑ.

image

කොඩෙක් Xvid ‍තෝරන්න. DivX තේරුවොත් ඒ කොඩෙක් පැක් එක ඕන වෙනවා සාමාන්‍යයෙන්.

ඇඩ් ජොබ් > ස්ටාට්.......

දැන් ඉතින් පැය එකහමාරක් විතර යනවා වැඩේට...

ඉවරයි...

ජයවේවා...

 

Images are from http://elliottback.com

Friday, November 12, 2010

චීස් පැස්ටා හදමු ... | How to make Cheese Pasta ...



කලින් දවසක මම මස් පුඩිමක් හදන හැටි කිව්ව නේ. ඒකෙ අන්තිමට දැම්ම නේද මස් නොකන අයටත් පොඩි කෑමක් හදන හැටි කියල දෙන්නම් කියල. මේං ඒක. මේකට කියන්න පුලුවන් මැකරෝනි චීස්.. එහෙම නැත්නම් පැස්ටා චීස් හරි මොකක්හරි එකක්.

මෙන්න මේවයි ඕන...


  • මැකරෝනි/පැස්ටා ග්‍රෑම් 400ක්
  • ඔලිව් හෝ කැනෝලා ඔයිල් (මේ දෙකේම කොලෙස්ටරෝල් නෑ, කැමති නං කොලෙස්ටරෝල් තියෙන එකක් ගන්න :) )
  • අබ ස්වල්පයක්
  • චොප් කරගත් පාස්ලි (තියනවනං විතරක්)
  • ස්කිම්ඩ් මිල්ක් අඬු කෝප්ප දෙකක් (කිරි පිටි නං හරියනවද දන්නේ නෑ)
  • ග්‍රේට් කරගනිපු චීස් අඬු කෝප්පයක්
  • ලුණු
  • ගම්මිරිස්
  • තක්කාලි ගෙඩි තුනක් (පොඩි ඒවා, කො‍ටු කපාගන්න)
  • ග්‍රේටඩ් පාමිසන් චීස් කෝප්ප තුනෙන් එකක් (තියෙනවනං විතරක්)
  • පිටි මේස හැඳි 4ක් (මේකට සෙල්ෆ් රේසිං පිටි තියනවනං අගෙයි, නැත්නං නිකං පිටි ටිකක් දාන්න)

  1. ඉස්සෙල්ලා පැස්ටා/මැකරෝනි පැකට් එකේ තියෙන විදියට තම්බගන්න. සාමාන්‍යයෙන් නටන වතුරේ විනාඩි 10ක් තියල බේරුවම හරි. ලුණු, කහ පොඩ්ඩක් දැම්මට වරදක් නෑ.
  2. අවන් එක ප්‍රී හීට් වෙන්න තියන්න 180 විතර.
  3. තෙල් පෑන් එකක රත් කරල පිටි දාල කලවම් කරන්න. ඒකට අබ ටිකක් දාන්න (තේ හැන්දක් ඇති). දැන් පාප්පයක් වගේ තියෙන්න ඕන. ඒකට කිරි ටික දාල තව විනාඩි 5ක් විතර රත් කරගන්න. මේක හොඳට කලවම් කර කර කරන්න ඕන. දැන් එනව නිකං සුදු පාට සෝස් එකක් වගේ එකක්. දැන් බර්නර් එක වහල චීස් ටික දාල කලවම් කරන්න. රස්නෙට චීස් දියවෙලා ගොඩක් උකු පේස්ට් එකක් හැදෙයි. මතක තියාගන්න පිටි කැටි නොගැසෙන්න කලවම් කරන්න ඕන.
  4. මේකට පැස්ටා, තක්කාලි, පාස්ලි දාල කලවම් කරල ඕන ගානට ලුණු ගම්මිරිස් දාගන්න.
  5. දැන් පයිරෙක්ස් බාජනේකට මේක දාල උඩින්
  6. පාමිසන් චීස් ඉහල රත් වෙච්ච අවන් එකේ 180 විනාඩි 25ක් බේක් කරගන්න. (පාමිසන් චීස් රන්වන් දුඹුරු පාට වෙනකං)
ගොඩ තමා ඉතින් දැන්...

අම්බානක කනවනං හතරදෙනෙක්ට ඇති. සාමාන්‍යයෙන් 6 කට කන්න පුළුවනි.



ස්මාට් කුකිං ටිප්ස්
  • පාමිසන් චීස් රස්නෙට දියවෙන්නේ නෑ. හයියයි. ඒක නිසා හොඳ රසක් එනවා.
  • සෝස් එකට බිත්තරයක් දාල වෙනස වටහාගන්න (නන් වෙජි අය)
  • තීරු කපපු හැම් පෙති පහ හයක් දාල කලවම් කරල බේක් කරල බලන්න (නන් වෙජි අය)




ජයවේවා....



ප.ලි. - කමුබොමු.කොම් ඕන නං කොපි කරගන්න :) නෝ ප්‍රොබ්...

 

Thursday, November 11, 2010

කවුද බන් ඩෝල්ටන් අල්විස් කියන්නෙ? | Who the hell is Dolton Alwis?


මෑතදී මාගේ මිතුරෙකු හා මා අතර ගූගල් ටෝක් චැට් සංවාදයක් සිදුවුණා. එහිදී මාගේ මිතුරා මා'තින් ගී පද රචකයන් හා ගායකයින් ගැන ලියැවුණු ලිපි ගැන ඔහුගේ ප්‍රසංසාව පුදකළා. පහත දැක්වෙන්නේ ඒ දෙබසේ සිංහල පරිවර්තයක්..

මිතුරා: උඹ කොහොමද මේ වගේ දේවල් මතක තියාගන්නේ?
මම: මතක තියාගන්නේ නෑ බන්. පත්තර වල යන දේවල් පොත් වල තිබුණ ඒව බුක්මාර්ක් කරගෙන තමයි ලියන්නෙ. තව ටිකක් ලියන්න ඕන පරණ අයගැන, ඩෝල්ටන් අල්විස් වගේ.
මිතුරා: ඈ.. කවුද බන් ඩෝල්ටන් අල්විස් කියන්නෙ?

දෙබසට පෙර සත්‍ය වශයෙන්ම මසිතේ ඩෝල්ටන් අල්විස් ගැන ලිවීමට සිතක් නොතිබුණ නමුදු දෙබසින් පසුව එතුමා ගැන වදනක් ලිවීම්ට සිතක් පහලවීය. මේ කෙටියෙන් දිගහැරෙන්නේ එයයි.

ඩෝල්ටන් අල්චිස් නම මුලින්ම ඇසෙන්නේ ශ්‍රී ලංකා ගුවන්විදුලි සංස්ථා සේවක මණ්ඩලයෙනි. නිත්‍ය කවියෙකු ලෙස ශ්‍රී ලංකා ගුවන්විදුලි සේවක මණ්ඩලයේ ‍රැකියා කරන අතරතුරයි ගී පද රචකයෙකු ලෙස ඩෝල්ටන් අල්විස් නාමය කරළියට පැමිණෙන්නේ.කොළඹ ආනන්ද විදුහල් ආදි සිසුවෙකු වූ ඩෝල්ටන් අල්විස් ගේ හැකියා හඳුනාගෙන ඔහු ගුවන් චිදුලියට ගෙන ඒමේ ගරුත්වය ගුවන් චිදුලි ළමා පිටිය මෙහෙයවූ "සිරි අයියා' හෙවත් යූ.ඒ.එස්. පෙරේරා මහතාට හිමිවිය යුතු වන්නේය. ඩෝල්ටන් අල්විස් නාමය හුදී ජනතා සිතට රිංගෙන්නේ ඔහු විසින් ලියැවුණ දේශාභිමානී ගීත නිසා බව බොහෝ දෙනා පිළිගන්නා සත්‍යයක්. දේශාභිමානය ලයාන්විතව පදවලට නැඟීමට ඔහු තරම් දක්ශයෙක් කතෘගේ දැනුමට අනුව මෙතෙක් පහළ වී නැත. බුද්ධිමත්හු මා නිවැරදි කරත්වා.

තවද පාලි සංස්කෘත වදන් මෙන්ම කවියට ගීයට නුසුදුසු යැයි බොහෝදෙනා විශ්වාස කරන "මහප්‍රාණ" වදන් වැල් සිය නිර්මාණ වලට නොපැකිල යොදාගත් ඩෝල්ටන් විසින් පතළ කෙරුණු ඔහුගේ ප්‍රතිභාවෙන් කතෘ විශ්මයට පත්වූයේ වරක් දෙවරක් නොවේ. පණ්ඩිත් අමරදේවයන් ගයන පහත පදවැල මේ අවස්ථාවේ මා මතකයට නැඟේ.

අභිසම්බෝධි ඥණයෙන්
පංච මාර සේනා පැරදූ
ලෝක නාථ පා පංකජ වන්දේ

මෝහ මාන භව තණ්‌හා
ජාති ජරා මරණ ශෝක කඳුළින්
එතෙර වැඩිය මුනි වන්දේ වන්දේ

ලෝක තිවංකර ගෞතම මහමුණි වන්දේ

අභිසම්බෝධි ඥණයෙන්
පංචමාර සේනා පැරදු
ලෝක දිවාකර
මහ මුණි වන්දේ*

පහත යොමු ඩෝල්ටන් අල්විස් විසින් රචිත දේශාබිමාණී ගී කිහිපයකට ඔබ යොමු කරනු ඇත.


නිවහල් සිතුවිලි සිතනා සිතත් උදාරයි - පණ්ඩිත් අමරදේව
සසර වසන තුරු නිවන් දකින තුරු - පණ්ඩිත් අමරදේව
උඩඟු ලියන් ගොතා බඳින - විශාරද නන්දා මාලිනී
රන් දහඩිය බින්දු බින්දු - පණ්ඩිත් අමරදේව (මේ ගීතය ලියැවී තිබෙන්නේ ගුවන්චිදුලි සංස්ථාවෙන් සජීවීව පැවැත්වූ ගී රචනා තරඟයකදීයි)

දාගැබ් මහා වැව් බැන්දේ නුඹයි පුතේ - වික්ටර් රත්නායක (පිටස්තරයා ගේ කොමෙන්‍ටුවෙන් වැඩි විස්තර ලබාගන්න)

ඩෝල්ටන් අල්විස් අතින් ලියැවී ඇත්තේ දේශාභිමානී ගී පමණක්ම නොවේ. ආදර ගීත ද නො අඩුව ඔහුගේ පෑනින් කඩදාසි මත සනි‍ටුහන් වී තිබේ.

අවසන් ලියුමයි ඔබට ලියන්නේ - ශෙල්ටන් පෙරේරා
කවුරුදෝ අර කවුළුවෙන් - සනත් නන්දසිරි
කුණ්ඩලකේශී - පණ්ඩිත් අමරදේව
තුං තුඹ මල් - චන්ද්‍රාණි ගුණවර්ධන

බකිණි ගහේ බකිණි මලෙන් - එඩ්වඩ් ජයකොඩි, පුණ්‍යා කත්‍රිආරච්චි


හදවත! උඹ මගෙන් අවි ඉල්ලන්න එපා
මේ හඳ එළිය ඇති, ගිනි දල්වන්න එපා
කවි ලියනා මගෙ අත අල්ලන්න එපා
සාමයෙ බිළිඳු නිදි, ඇඳ හොල්ලන්න එපා

සාමය- ඩෝල්ටන් අල්විස්- 1984 සමස්ත ලංකා කාව්‍ය තරඟාවලිය - ප්‍රථම ස්ථානය


පීදෙන හෙළ රන් ගොයමේ
සිරිය උදාරයි
හෙළ නෙත සිත සනහා
නව සිහිල සදාලයි
එවන් අසිරිමත් ජාතිය ජයෙන් උදාරයි
යශෝ කැළුම් වර ජෝතිය පිනෙන් උදාරයි


නැවත හමුවෙමු....


* ගීයේ පිටපතක් සොයාගැනීමට අසමත්වීමි. පදවැල් දිනමිණ පුවත් පතේ පලවූ ලිපියකිනි.

Thursday, November 4, 2010

ලොව නරකම මෝටර් රථ 50 | The 50 Worst Cars of All Time

ක්‍රොස්ලි හොට්ශොට් - 1949 ඇමරිකාවේ නිශ්පාදිතයි

ලොව ප්‍රමුඛ පෙළේ ඇමරිකානු පුවත් සඟරාවක් වන ටයිම් සඟරාව ලොව එතෙක් මෙතෙක් නිපැයූ නරකම මෝටර් රථ 50 ලැයිස්තුගත කොට තිබෙනවා. 1899 සිට 2004 දක්වා නිපැයිත මෝටර් රථ වලින් විවිධ හේතූන් මත අසාර්ථක වූ නිර්මාණ ලැයිස්තුවට පහළ සබැඳියෙන් පිවිසිය හැකියි. මේ අතර 2003 හමර් H2, 2001 ජගුවර් X-Type, 2002 බී.එම්.ඩබ්. සෙවන් සීරීස් ඇතුළත් වීම පුදුමසහගතයි!

http://www.time.com/time/specials/packages/completelist/0,29569,1658545,00.html

ටොයොටා එකදු වාහනයක් වත් මෙයට ඇතුලත්වී නොමැති අතර, සියළුම වාහන වාගේ High-End කැටගරියෙන් වෙළඳපොළට පැමිණි ඒවා වීම විශේෂයි. ඒලෙසම සියළුම රථ යුරෝපයේ හා ඇමරිකාවේ නිශ්පාදන වීමත් විශේෂත්වයක්...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails